browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

November grayling

Posted by on 23/11/2012

November is a dark month. Here in Norway, the dry fly season is over and we have to wait almost half a year before we’ll see any upwinged flies again. That is not the case in England.

I have just returned home from a UK trip, where I managed to squeeze in a few hours of flyfishing, as well. My chum and Piscatorial Society member Nick Gooderham very kindly invited me to join him for some chalkstream grayling fishing on both the Avon and the Test.

The weather was brilliant, with lots of sun and 10 – 12 degrees Celcius. I was very pleased to see quite a few olives (I think it was…) on the surface, and even more pleased to see rising fish! I tied on a rather large cdc emerger, and three casts later, I connected with my first grayling of the day. Nick and I had a ball and I guess we caught about a dozen fish each, the biggest one weighed around a pound. Some where caught on dry flies, but most of them fell for nymphs. As you may know, brown trout is no go at this time of the year.

Many thanks, Nick, for a superb day.


November er en mørk måned. Her hjemme er tørrfluesesongen over og det går nok et halvt års tid før vi ser de første døgnfluene igjen. I England, derimot, er situasjonen en annen.

Jeg har akkurat kommet tilbake fra en tur dit, og jammen klarte jeg ikke å snike inn noen timers fiske denne gangen også.  Men gode venn og Piscatorial Society-medlem, Nick Gooderham, inviterte meg nemlig til å bli med og fiske harr i kalkelvene Avon og Test. Ørretfiske er ikke tillatt på denne tiden av året.

Været var strålende, med masse sol og temperaturer på 10 – 12 grader. Til min store glede klekket det fremdeles døgnfluer, og enda morsommere var det at en del fisker var oppe og tok dem også. Jeg bandt på en relativt stor cdc-klekker og allerede på tredje kast satt den første harren. Nick og jeg hadde en fantastisk dag og vi tok omtrent et dusin fisk hver. Den største veide omtrent 450 gram. Noen tok vi på tørrfluer, men de fleste på nymfer.

Tusen takk for en flott dag, Nick.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *