browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Manglende etikk i Lågen

Posted by on 15/08/2015
Forkastelig laksefiske i Kjærra

Forkastelig laksefiske i Kjærra

Sesongen i Numedalslågen er på hell, og jeg håper i likhet med andre sportsfiskere i elva å lande en augustlaks før moroa er over for i år. Men i sommer har jeg sett flere eksempler på oppførsel blant sportsfiskerne som ikke bare provoserer, men som bør få konsekvenser for personene det gjelder.

Nylig viste jeg to britiske laksefiskere rundt i Kjærra-området, med alle sine flotte høler. Jeg tok dem med til Stubben, viste dem Grinievja og fortalte om “Lakseslottet” som en gang tronet på en liten kolle ved elva. Vi tuslet over brua til amfiet, teina og Kjærrafossen, en yndet og god fiskeplass i Lågen. Men det vi så der var bare trist. To mann satt med digre laksestenger, og den ene gjorde sitt beste for å huke fiske. I ti, femten minutter betraktet vi mannen som kastet ut markklysa og blyet sitt, førte rigget med forsiktig hånd rundt i hølen og når han kjente noe, røsket han til. Like ulovlig som det er forkastelig. Minst én, kanskje to fisk klarte idioten å huke, men begge mistet han. To laks slapp med skrekken, men svømte videre med sår og skader, utsatt for infeksjoner og kanskje død. Hva pokker er dette for slags oppførsel? Jeg vet ikke, men antar det er langt fra uvanlig – i denne og andre liknenede plasser i Lågen.

Tidligere i sommer fisket jeg Vabrottet, en strekning reservert fluefiskere lenger opp i Lågen. Jeg hadde kjøpt et morgenkort, som tillater fiske fra klokka 5. Da jeg kom ned til hølen klokka 0430 så jeg til min store overraskelse at en fluefisker på vestsiden allerede sto med vann til livet og kastet. At jeg dukket opp på den andre siden og kikket, brydde han seg filla om. Vedkommende fortsatteD sitt tjuvfiske som om jeg ikke skulle eksistere. Jeg spør igjen: Hva pokker er dette for slags oppførsel? Har enkelte sportsfiskere i Lågen blitt så desperate i sin jakt på laks at de gir blanke f… i både regler, andre sportsfiskere og ikke minst helsa til laksen? Faktisk virker det som vi har et, forhåpentligvis, lite miljø personer som i kun meler sin egen kake, uten tanke på omgivelser og miljø. Håper oppsynet i Lågen skjerpes og at det slås hardt ned på disse egoistene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *