browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Sesongstart i River Dee

Posted by on 18/02/2016
Cairnton-valdet i River Dee

Cairnton-valdet i River Dee

Endelig er 2016-sesongen i gang. Jeg åpnet ballet med en dag i River Dee i Skottland midt i februar, og selv om det ikke ble noen laks denne gangen, hadde jeg noen flotte timer i ditto omgivelser. Her følger en liten rapport.

Arthur Woods gamle "rod room"

Arthur Woods gamle “rod room”

Cairnton-valdet i River Dee er godt kjent, blant annet takket være Arthur Wood, som fisket der fra 1918 til sin død i 1934. Wood skrev seg inn i fluefiskehistorien med utviklingen av flytelinene, som han beskriver detaljert i sin bok “Greased Line For Salmon”. Hans gamle “rod room”, hvor silkelinene han brukte måtte tørkes og settes inn med lanolin to, tre ganger om dagen, eksisterer fremdeles. Et besøk der er naturligvis obligatorisk om man prøver lykken på Cairnton.

Etter frokost satte jeg kursen mot valdet, som ligger noen kilometer nord for Banchory. Været, som kan gjøre livet surt i februar, var rimelig bra. Skyet, opphold og knapt vind er akseptabelt, selv om det ikke hadde gjort noe med litt sol…

Ghillie Brian Brogan og meg

Ghillie Brian Brogan og meg

Ved fiskehytta som markerer begynnelsen på valdet, ble jeg tatt imot av ghillie Brian Brogan. Mens vi koste oss med en kopp rykende varm kaffe, fortalte han at det foreløpig ikke var tatt laks på Cairnton i år, men at vannstand og forhold var gode. Det var med andre ord ingen tid å miste, tenk om jeg klarte å lande sesongens første blanke Cairnton-springer …

Selv om Wood gjerne forbindes med flua Blue Charm, har Brian en annen favoritt: Cascade. Så, bevæpnet med en 15 fot’er, kombinasjonen flytesnøre,  fortom synk 1/2 og en relativt stor Cascade, gjorde jeg årets første kast. En virkelig god følelse. Sakte, men sikkert fisket jeg meg gjennom Ferrochs-hølene. Tipset fra Brian var å mende, mende og atter mende, slik at flua ikke sveipet for raskt gjennom vannet. Vær tålmodig, fortalte han, og vent med å trekke inn snøret helt til Cascadens ferd er avsluttet og den henger slapt nedenfor meg.

Konsentrert :)

Konsentrert :)

Laksen glimret med sitt fravær, i alle fall visuelt. Jeg verken så eller kjente fisk. Likevel koste jeg meg på Cairnton. Å fiske høler som Grey Mare, Woods favoritt, og ikke minst nydelige Cottage Pool, er stas. Ikke bare fordi Cairnton har en viktig plass i fluefiskehistorien, men fordi valdet er som designet for laksefiske. Cascadens ferd gjennom strømmen var optimal, og jeg hadde virkelig trua – men det ble altså med forsøket denne gangen.

Ved 17-tiden sa jeg farvel til Brian og returnerte til hotellet. Selv om det var en hyggelig dag, var jeg var kald etter noen timer i vadebukse og tanken på en dusj, en god middag og ikke minst en whisky eller to, ble stadig mer fristende.

Cascade

Cascade

To dager etter mitt besøk, ble forresten de første springerne tatt på Cairnton. En seks-punder og deretter en ti-punder. Gratulerer til de heldige fluefiskerne. 2016-sesongen er i gang. Skitt fiske, alle sammen.

Cottage Pool

Cottage Pool

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *