browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Mörrum

Posted by on 21/03/2016
Fiskerne venter på startdrønnet fra Mörrum-kanonen

Fiskerne venter på startdrønnet fra Mörrum-kanonen

Mörrum, sør i Sverige, er kjent for diger sjøørret og laks. Den tradisjonsrike sesongåpningen, hvor et kanonskudd avfyres ved “Home Pool”  presis klokka 9, er en virkelig høydare hos naboen i øst. Jeg var blant de 200 sportsfiskerne som i år deltok på festen.

Fredag 18. mars setter jeg og pappa oss i bilen. Vi haiker med Color Line til Strömstad, før omlag fem timer på asfalten venter. Jeg skal forsøkte å komme på talefot med kjempene i Mörrum, pappa er med som fotograf. Denne gangen ikke vanskelig å be, for helt siden han leste Mörrum-reportasjene i “Napp & Nytt”, har han vært nysgjerrig på elva, fiskene, omgivelsene, folkefesten og atmosfæren på sesongåpningen.

19. mars åpnet sesongen i Mörrum. Dette er Pool 5.

19. mars åpnet sesongen i Mörrum. Dette er Pool 5.

Turen langs E6 og siden inn på den svenske landsbyga går smertefritt. Klokka har akkurat passert 18, i det vi parkerer foran Hotell Walhalla – vår base gjennom helgen. Bygningen er en smule preget av tiden ubarmhjertige tann, men rommene er rene og betjeningen hyggelig. Mer trenger vi ikke.

Lørdag 19. mars. Det er bare timer igjen til Mörrum åpner for sesongen.  Pappa og jeg er tidlig på beina, og etter å ha spist frokost, tusler vi de 300 meterne fra hotellet og ned til elva. Der er lokale kremmere, idrettslag, kunstnere og forretninger allerede i gang med å montere sine boder og telt langs bredden. Alt fra grillmat og fuglekasser, til biler og keramikk, tilbys publikum. Trivelig, for all del, men dog litt uvant, skal jeg innrømme.

Vakkert landskap. Pool 24.

Vakkert landskap. Pool 24.

Været er lovende. Med sol, blå himmel og null vind er dagen allerede en suksess hva trivsel angår. Fuglene synger av full hals, snøklokker og krokus står i full blomst og det er godt å kjenne at våren er i ferd med å feste grepet. Forholdene i elva er rimelige gode – tror jeg. Det er mye vann, i underkant av 50 kubikk, men med en temperatur i vannet på nesten 5 grader burde fisken være rimelig offensiv når sluker og fluer begynner å hagle. Men sikker kan man aldri være. Stemningen langs bredden er spent.

Presis klokka ni tennes lunta på Mörrum-kanonen. Sekunder etter det smeller, skrider de mange sportsfiskerne til verket. Blekingens sjøørreter og laks lever plutselig farlig. Svært farlig.

Pool 15

Pool 15

Detaljene om åpningsfisket i Mörrum får du i artikkelen som kommer i Alt om fiske, men jeg har lyst til å dele historien om 15 år gamle Maja Lorentzen allerede nå. Hun var blant et knippe skoleelever ikledd rosa capser og som, med mottoet “Kvinner fisker vakrere”, aktet å ta opp konkurransen med drevne sportsfiskere rustet til tennene med utstyr i titusenkroners-klassen. Det skulle vise seg at kvinnene ikke bare fisker vakkert, men også effektivt.

Jeg kom tilfeldigvis forbi Pool 2, da Maja fortalte en av lærerne at “det er noe som drar i den andre enden”. Ganske riktig – bare sekunder etter hun selv reagerte, forsvant det som tydeligvis var en stor fisk avgårde med atskillige meter snøre. Med god hjelp av nevnte lærer fikk hun etterhvert kontroll, og jo lenger fighten varte, jo flere mennesker kom for å se – akkurat slik det skal være i Mörrum.

15 år gamle Maja Lorentzen  med fast fisk

15 år gamle Maja Lorentzen med fast fisk

Etter ti minutter var kampen over. En litt sliten og brydd Maja lander åpningsdagens største fisk, til spontan applaus fra de mange tilskuerne. Fisken viser seg å være en hybrid på nøyaktig 100 centimeter, vekta stopper på 9,98 kilo. Gratulerer så mye!

Majas fisk var langt fra den eneste som ble tatt på lørdag. En litt treg start bekymret nok arrangørene en smule, men med varmen kom også rapportene om fangster i hele elva. Fra partiene lengst opp på Kronolaxfiskets vald, til hølene nærmest kysten. Laks, sjøørret og altså hybrider, mange av dem i lendet mellom fem og ti kilo.

100 cm, 9,98 kilo, lykkelig fisker

100 cm, 9,98 kilo, lykkelig fisker

Søndag 20 mars er det min tur. Jeg valgte nemlig å droppe fiskingen åpningsdagen, av to grunner. Delvis fordi det var i overkant trangt på breddene, men først og fremst fordi jeg prioriterte å bruke åpningsdagen til å bli kjent i elva. Gå langs bredden, sjekke ut høler, strømmer og nakker. Lokalisere veier, stier og pool-grenser. Prate med erfarne Mörrum’ere, få informasjon om taktikk og fluer. Det var min strategi, og søndag var jeg klar ved elva allerede i 7-tiden.

Kontrasten til åpningsdagen var enorm. Været hadde skiftet, det var frost og overskyet. Antallet sportsfiskere var betydelig redusert, og det var ikke noe problem å finne en grom plass – hvor det åpenbart sto fisk. Stanga var ladet med en stor, oransj, gul og flashy tube. Hvordan det gikk? Vel, les mer om mine opplevelser, inntrykk, erfaringer og anbefalinger i Alt om fiske denne våren :)

Ved "Grindarna" - en nydelig plass

Ved “Grindarna” – en nydelig plass

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *