browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Springer of a lifetime

Posted by on 26/04/2016
Terje og ghillie Steve Brand

Terje og ghillie Steve Brand

April-uka i Skottlands nydelige River Spey har blitt en tradisjon. Sammen med broren min, Terje, og en fast gjeng fra England, tilbringer vi en uke på det tre kilometer lange Ballindalloch-valdet hver vår. Et privilegium, for dette et virkelig en flottere og variert strekning.

Følger du bloggen min, har du kanskje lest rapportene fra tidligere års Spey-eventyr. I år skal jeg nøye meg med å fortelle om en situasjon. En situasjon hvor Terje i løpet av 50 nervepirrende minutter fighter en uvanlig stor springer, som han til slutt makter å lande, under kyndig veiledning av ghillie Steve Brand.

Så, la oss returere til fredag 22. april, omlag klokka 1020.

Det har vært en vanskelig uke på Ballindalloch, selv om vannstanden på +/- to fot og været er optimalt. Temperaturen i vannet er bare 3 til 4 grader, og det er vanskelig å få laksen til å ta. Vi ser dem, riktignok, i alle høler, men med unntak av fisken Marcus dessverre mistet, et kort drag Chris rapporterte om tidligere i uken og en landet kelt, har vi ikke kjent noe.

Men det skal endre seg.

Ikke noe å utsette på kondisjonen...

Ikke noe å utsette på kondisjonen…

 

Ti minutter etter vi har startet å fiske, hører jeg Terje skrike. Han står utvadet i March Pool, jeg nedstrøms i Rawsuarie. Jeg skimter 15-foter’n hans stå i bue, kommer meg på land og setter kursen mot ham. Vel framme ser jeg at fisken stå ved kanten på motsatt bredd, i følge Terje har den allerede vært et par ganger fram og tilbake over elva. Åpenbart en pen fisk.

Snart kommer Steve kjørende, og det aner meg at han forsto at dette var en ordentlig grom fisk, lenge før Terje og jeg innså hvor stor laksen var. Den neste halvtimen gjør fisken i hovedsak som den ønsker. Den tar noen små runder hit og dit, men det store utraset kommer aldri. Heldigvis. For stang og snøre er belastet til bristepunktet. Jeg filmer kampen, og må innrømme at jeg bare ventet på at laksen skulle trekke det lengste strået.

12,3 kilosen slippes tilbake

12,3 kilosen slippes tilbake

Men laksen klarer ikke kvitte seg med den svarte og oransje tuben Terje serverte. Da vi første gang ser halen slå i overflaten, forstår vi at det er en stor fisk. – We’re winning, sier en fornøyd Steve da laksen sakte, men sikkert blir mer medgjørlig og viser seg i overflaten. Han gir Terje detaljerte instrukser om hvordan fisken bør kjøres, og plutselig er det over. Laksen sklir inn i håven og vi tror knapt det vi ser…den er DIGER!

12,3 kilo er ikke unormalt i Norge, men i Skottland er det uvanlig stort. Fisken er 107 centimeter lang og måler 55 centimeter rundt magen. Den er så feit, så feit, blank og vakker. Rett og slett en perfekt skapning. Det er bare å gratulere Terje med det som i øyeblikket er den største laksen som er tatt i Skottland så langt i år. Utrolig moro.

Det kommer neppe som noen overraskelse at stemningen i gruppa steg betraktelig etter Terjes triumf. Da Roy og jeg lørdag ettermiddag tok hver vår springer, henholdsvis på 4,5 og 3,5 kg, ble det en super avslutning på årets vårfiske i Spey. Jeg gleder meg allerede til neste år, og vil oppfordre de som har tid og anledning til å bruke noen dager på springerjakt i Skottland, til å gjøre det. Det trenger ikke være dyrt og det er uansett en strålende start på sesongen.

Sjekk ut FishPal for muligheter :)

Min trøste-springer på 3,5 kg

Min trøste-springer på 3,5 kg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *