browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bendiks store dag

Posted by on 18/11/2016
IMG_4554

Bendik med sin aller første laks

9. september stengte laksefisket i Numedalslågen for sesongen. Nesten 22 tonn laks er i skrivende stund registrert fanget, og det er det beste resultatet i elva på mange, mange år. Dessverre ble sørgelig få laks returnert, men slik er det i Lågen. Blank eller brun, stor eller liten – alt skal drepes.

Laksen begynte vandringen opp elva tidlig i år. Dermed opplevde mange sportsfiskere en knallstart på sesongen, og selv hadde jeg en spennende morgen på Stubben 10. juni, da øvre del av Lågen åpnet. Kontakt med laks allerede på tredje kast og fisk på land noen timer senere var en flott opplevelse. Jeg har skrevet noen ord og delt noen bilder i bloggen tidligere. Så, i august, ble det ytterligere et par laks på Føssa, nord for Brufoss, før sesongen ubestridte høydepunkt kom 8. september.

Jeg fisket riktignok ikke, men det gjorde sønnen min – ni år gamle Bendik. En kompis hadde leid hele Vabrottet/Kallebergøya og selv om vannstanden var sørgelig lav, om lag 40 kubikk, klarte vi å slepe en båt over gjørma og ut i elva. Der posisjonerte jeg balja slik at Bendik enkelt klarte å dekke renna der majoriteten av fiskene viste seg. I hovedsak relativt farget laks, men en og annen rimelig blank fisk var faktisk å se innimellom.

Det tok ikke mange kastene før Bendik var i kontakt med fisk. Plutselig strammet snøret seg og det plasket voldsomt i andre enden, før laksen var borte. Skuffelsen var stor, for dette var fisk nummer to som Bendik mistet i sommer. En pause og en peptalk senere, var imidlertid den verste frustrasjonen over. Laksen hoppet stadig ute i elva, selvtilliten var tilbake og med en ny sluk klar, gjorde vi et nytt forsøk på å overliste elvas konge. Denne gangen fisket vi overgangen mellom Vabrottet og Kallebergøya, fra strykene og ned i området hvor strømmen roer seg.

Og jammen… Sju, åtte kast senere gjentok historien seg. Sluken stoppet brått, Bendik løftet stanga og i det han kjente laksen sitte, kikket han på meg med store øyne, et digert smil og utbrøt «Pappa! Jeg har’n!» Jeg ba til høyere makter om at fisken satt denne gangen. Vi lå ute på elva inntil Bendik hadde rimelig kontroll. Laksen tauet rundt nede i dypet,  dro og ristet litt, men oppførte seg rimelig pent. Selv om det fort ble klart at det ikke var noen stor fisk, var det en viktig fisk. Viktig for selvtilliten til Bendik og hans – forhåpentligvis – videre interesse for denne fantastiske hobbyen. Et par, tre minutter senere snudde jeg båten og rodde sakte mot land, mens Bendik fokuserte på å holde snøret stramt. Laksen  hadde ikke noe annet valg enn å bli med inn, og vel ute av båten kunne Bendik forsiktig, men bestemt dra fisken inn på bredden. Kampen var over.

For en herlig følelse å se hvor glad og ikke minst stolt han var! Laksen veide 1,3 kilo og ble en super middag. Takk, Lågen.

Bendik fisker på Rien

Bendik fisker på Rien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *