browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

02: Sagaøyas eventyrlige ørreter“Jeg legger den gule vårfluepuppa et par meter ovenfor vaket. Etter tre kvarters vading i det iskalde vannet, er følelsen i beina nesten borte og trua laber. Men omsider belønnes intens kasting og utallige fluebytter. Som ved et trylleslag ruller en diger Svartá-ørret over imitasjonen.

Det skriker i Hardy-snella. I løpet av sekunder rives nesten hele snøret brutalt ut, før fisken plutselig stopper. Jeg trekker et lettelsens sukk. Fortomsknuter, 0,18-spissen og krokfestet overlevde det voldsomme utraset. Men kampen er langt fra over.”

Slik innledet jeg en artikkel fra Island.

Sagaøya forbindes gjerne med laksefiske, men Island byr i tillegg på et eventyrlig ørretfiske. I løpet av de siste 15 årene har jeg tilbrakt adskillige sommerdager nord på Island, hvor fantastiske Svartá renner. Denne lille elva, bare 16 kilometer lang, er stinn av store, feite og spreke ørreter – som gjerne tar mygg, vårfluer og andre insekter som kommer drivende forbi. Simpelthen en fluefiskers våte drøm.

I foredraget “Sagaøyas eventyrlige ørreter” viser jeg bilder fra de mange reisene til Bardardalurs fantastiske Svartá. Sammen med andre nordiske fluefiskere jakter jeg på ørret i stryk og høler, yttersvinger og bak steiner. Omgivelsen er røffe, det samme gjelder været. Selv om kalenderen viser juni og juli, varter Islands værguder gjerne opp med både iskald nordavind, sludd og temperaturer ned mot null grader.

I tillegg til ørretfiske og en presentasjon av imitasjonene vi bruker, tas publikum med til geysirer, fosser, varme kilder og andre naturattraksjoner, de blir kjent med fugleliv, underlige matretter og Islands historie. Så, velkommen til en spennende fluefiskereise i et spennende land.

Varighet: Ca. 2 x 45 minutter.