browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

01: Montana – der elven renner

Armstong

Armstrong Spring Creek, Paradise Valley

Montana er et paradis! Den amerikanske staten er kjent for sitt fantastiske ørretfiske, store insektsklekkinger, mektige natur og ikke minst fantastiske dyre- og fugleliv. Det er tusenvis av elver å velge blant, alt fra små, lekre kildeelver til store, kjente elver som Yellowstone.

Det er 25 år siden jeg reiste til Montana første gang, og i dette foredraget tar jeg publikum med til noen av mine favoritter. Blant disse er Bighorn River, som renner “in the middle of nowhere” ute på prærien. Elva  karakteriseres som the fish factory , og klekkingene av døgnfluer og vårfluer er formidable. Elva renner gjennom reservatet til Crow-indianerne, og vi benytter naturligvis anledningen til å besøke dem og dessuten en av USAs mest berømte slagmarker: Little Bighorn.

Ingen Montana-reise uten noen fiskedager i verdens første nasjonalpark, Yellowstone. Ikke bare renner det mange flotte elver inne i parken, vel så spennende er møtene med parkens mange firbeinte. Store flokker bison, hjort, elg, antilope, ulv og bjørn er vanlige syn, enten man ferdes til fots eller kjører bil.

Reisen fortsetter til Paradise Valley –  et ubeskrivelig vakkert sted med noen flotte, krystallklare og utfordrende kildeelver. Disse elvene huser et stort antall ørreter, men å lure dem er ofte vrient. Dalen er forøvrig kjent for det kanskje flotteste dyret i hele Montana: Pumaen. I likhet med vår egen gaupe er den svært sky, men plutselig kan den dukke opp. Da gjelder det å ha kameraet klart!

Å fiske handler om mer enn å fange fisk. Så i tillegg til å jakte brun-, regnbue- og strupsnittørreter, besøker jeg gamle westernbyer, forskjellige naturfenomener og andre attraksjoner. Møt cowboyer og indianere, norskættede amerikanere og lokale fluefiskere. Kort og godt: Bli med til en fantastisk fluefiskedestinasjon!

Foredraget, hvis tittel henspeiler til Robert Redfords nydelige film “A River Runs Through It”, varer i 2 x ca. 45 minutter.

Beaverhead trout

Solid ørret fra Beaverhead