browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

10: Yellowstone – verdens første nasjonalpark

DSC_5115

Alle trodde han var gal.

Men tross en lang, kald vinter alene i ødemarka, var John Colters mentale helse aldeles utmerket. De utrolige historiene pelsjegeren og eventyreren fortalte var sanne. Der ute fantes det virkelig rykende fjell, smaragdgrønne innsjøer og hull i bakken, som plutselig ble forvandlet til meterhøye søyler av kokende vann.

Året var 1807, og den hvite mann hadde oppdaget området indianerne hadde visst om i generasjoner: Yellowstone, nordvest i USA.

Fargerike historier om naturfenomener og ville dyr spredte seg fort. Den amerikanske regjeringen sendte flere ekspedisjoner til Yellowstone, og i 1872 ble området erklært nasjonalpark av president Ulysses Grant. Turistene begynte å valfarte til Yellowstone, som raskt ble karakterisert som ”the best idea America ever had”. Ikke bare fordi nasjonalparken ble et viktig tilholdssted for truede dyr, men også fordi Yellowstone ble en gullgruve for myndighetene.

Så, bli med meg til Yellowstone, en av USAs mest populære turistattraksjoner. Jeg har besøkt den nesten 9000 kvadratkilometer store parken en rekke ganger gjennom snart 2o år, og kan love at  den byr på en rekke fantastiske opplevelser.  

Foredraget kommer i to utgaver:

1: Varighet 60 minutter. Med fokus på natur/kultur/historie egner det seg godt for alle typer foreninger og institusjoner.
2: Varighet 90 minutter m/pause. Fokus på fluefiske i og rundt Yellowstone. Noe historie og natur i tillegg.

DSC_4952 2


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *